Ciro Gironi, geboren te Monghidoro Italië, kwam als jonge twintiger naar België om in de steengroeven te komen werken. Begin jaren '60 richtte hij de zaak Gironi op met als hoofdactiviteit het vervaardigen van stenen sierschouwen. Deze werden met de hand gebeiteld uit voornamelijk witte steen.
In 1976 kwam zijn zoon, Rossano Gironi, aan het roer te staan van het bedrijf gelegen te Orsmaal, een dorp gelegen tussen Sint-Truiden en Tienen. Op dat moment telde het bedrijf 8 werknemers.
Tijdens de jaren '90, daalde de interesse naar schouwen en werd er besloten om te diversifiëren. Rossano Gironi besliste om in te spelen op de opkomende vraag naar keukenwerkbladen in graniet.
Er werd overgeschakeld naar een meer machinale bewerking van natuursteen en er werd geïnvesteerd in twee zaagmachines van Zattoni en Technomac die graniet konden verwerken.
In 1999 start de zoon van Rossano, Sandro Gironi, in het atelier. Hij legde zich toe op het verder automatiseren van het productieproces en implementeerde nieuwe technologieën. In 2002 kende de familiezaak een snelle uitbreiding en werd het vervaardigen van keukenwerkbladen de hoofdactiviteit.
In 2004 werd er opnieuw geïnvesteerd maar dit maal in een digitale freesmachine Omag Mill 4X. Dit bracht onze efficientie en productiekwaliteit naar een hoger niveau. Door deze investering kon het gamma producten niet alleen worden uitgebreid met onder andere massieve spoelbakken, maar ook met douchebakken en andere op maat gemaakte specifieke projecten zoals onder meer volledige badkamers in marmer.
In 2009 werden verdere investeringen doorgevoerd met de aankoop van een digitale Omag zaagmachine. Deze werd speciaal aangepast door de Italiaanse fabrikant om te kunnen voldoen aan de grootte en capaciteit van de onderneming.
In 2010 neemt Sandro Gironi de leiding over en verhuisd naar een nieuw atelier met toonzaal te Hoegaarden. Een nieuwe kunstmatig samengestelde natuursteen, composiet, wordt geïntroduceerd in het productengamma.
In 2015 wordt het gamma verder uitgebreid met onyx en Preciousstone. Het unieke aan deze twee steensoorten is dat ze lichtdoorlatend zijn, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden gemaakt.