Onderhoud & advies natuursteen


Onderhoud uw natuursteen met de juiste producten en op een correcte wijze voor een levenslang gebruiksgenotnatuursteen onderhoud & advies

Algemeen

Een goed onderhoud bij natuursteen is belangrijk ook al heeft natuursteen een uitstekende duurzaamheidsfactor. Bij de keuze van uw natuursteen geeft Gironi een uitgebreid advies over een degelijk onderhoud. Hierdoor zal de natuursteen mooi evolueren.
Voordat we een natuursteen plaatsen wordt er afhankelijk van het type steen steeds een speciale beschermlaag voorzien tegen vocht en vlekken. Het uiterlijk van de natuursteen zal hierdoor nauwelijks wijzigen.
Het onderhoud van natuursteen is vrij eenvoudig, hoewel dit afhankelijk is van de keuze of soort natuursteen, uitvoeringsmethode en gebruik. Als deze op elkaar zijn afgestemd volstaat een eenvoudig onderhoud. Een belangrijk gegeven hierbij is dat marmer, blauwe steen, witsteen, onyx en Preciousstone gevoeliger zijn voor zuren dan graniet en composiet.

Poreuze oppervlakken

Zoveel te poreuzer de natuursteen, zoveel te belangrijker het onderhoud. Bij een poreuze natuursteen adviseren we 1 keer per jaar een 'vlekstop' te gebruiken zodat de poriën worden gedicht. Dit kan u eenvoudig controleren met een watertest. Indien de natuursteen het water absorbeert of donkerder wordt na een 20-tal minuten dient u de steen te beschermen met een vlekstop. Deze behandeling dient u te herhalen tot het oppervlak volledig is verzadigd.

Reinigen

Bij het reinigen van natuursteen is het belangrijk dat geen bijtende of agressieve producten worden gebruikt. Agressieve middelen zorgen vaak voor witte kringen of doffe vlekken. Daarom adviseren we een pH-neutraal natuurlijk schoonmaakproduct. Het gebruik van zuurhoudende, chemische of alkalische producten raden wij af voor elk type natuursteen, maar zeker voor marmer, blauwe steen, witsteen, onyx en Preciousstone. Zelfs een overvloedig gebruik van een natuurlijk schoonmaakmiddel zal deze steensoorten donkerder maken. Als u dit wil vermijden kan u afwisselend tewerk gaan door enkel water te gebruiken.

Vlekkenbehandeling

Sommige ongelukkige vlekken verdwijnen vanzelf of kunnen worden verwijderd door het oppervlak met lijnolie te behandelen. Het kan ook zijn dat u deze verzorging een aantal keren dient te herhalen voordat het effect zichtbaar is. De lijnolie maakt de kleur van de natuursteen wel donkerder. Indien u dit wil vermijden, kan u beter een door ons aangewezen product gebruiken.
Sommige vlekken kunnen ook worden verwijderd door een klein glaasje natriumcarbonaat of ammoniak in een emmer met water toe te voegen. Het oppervlak van de natuursteen schrobben met een borstel en volledig afspoelen, nadien goed drogen met een propere doek. Gebruik zeker nooit een schuurspons of staalwol.

Herstellingen

Voor eventuele herstelwerkzaamheden staat Gironi steeds voor u klaar.

Specifiek keuken en badkamer

Om de kwaliteit van uw natuursteen te vrijwaren dienen de technische aspecten van het type natuursteen en de verkozen uitvoeringsmethode in acht te worden genomen. Een gepolijste natuursteen of composiet is gemakkelijker in onderhoud, in vergelijking met een verzoete, anticato of leather. Voor deze laatste 3 uitvoeringsmethoden en blauwe steen adviseren wij regelmatig een 'vlekstop' te gebruiken. Alvorens u de 'vlekstop' gebruikt zorg dat het oppervlak volledig proper en droog is. Hiervoor kan u Lithofin Vuiloplosser gebruiken.

  • Reinig uw keuken en badkamer met water en/of een pH-neutraal schoonmaakproduct, zoals Lithofin Easy Clean. Gebruik hierbij nooit een zuurhoudend product.
  • Zuren waaronder azijn kan je best zoveel mogelijk vermijden. Indien dit toch zou gebeuren dient u deze zo snel mogelijk te verwijderen. Afhankelijk van het type natuursteen kunnen zuren de natuursteen definitief beschadigen. Graniet en composiet zijn beter bestand tegen zuren dan marmer, blauwe steen, witsteen, onyx en Preciousstone.
  • Kalkaanslag kan eveneens worden verwijderd met een pH-neutraal schoonmaakproduct. Het gebruik van kalkreinigers is uitgesloten voor elk type natuursteen. Regelmatig de kalkaanslag verwijderen met een vochtige doek is aangewezen. Zo voorkomt u harde witte korsten.

Specifiek trappen en vloeren en terras

Gironi zorgt ervoor dat cementresten zoveel mogelijk zijn verwijderd na plaatsing. U dient enkel de trappen, vloer en/of terras 1 week na oplevering grondig te reinigen met water en een pH-neutraal schoonmaakproduct. Hiervoor adviseren we Lithofin Vuiloplosser.
Algemeen genomen kan u best gedurende een 3-tal maanden enkel en alleen licht vochtig dweilen met water en indien nodig een pH-neutraal schoonmaakproduct tot de mortel en lijm voldoende zijn gedroogd. Dit kan variëren naargelang de verkozen natuursteen. Hiervoor kan u Lithofin Wash & Clean gebruiken, een product dat zowel reinigt, beschermt en voed. Hou rekening dat een overvloedig gebruik aan water nooit goed is, het kan namelijk binnendringen via de voegen.
Na de uitdrogingsperiode kan u de vloer beter gaan beschermen met een 'vlekstop', zeker ingeval van vochtige en vlekgevoelige plaatsen zoals badkamer en keuken. Indien gewenst kan u Lithofin Wash & Clean verder blijven gebruiken voor het regelmatig onderhoud.

Onderhouds- en reinigingsproducten

Gironi heeft een uitgebreid assortiment aan onderhouds- en reinigingsproducten. Hiervoor werken wij uitsluitend samen met Lithofin. De te gebruiken producten van Lithofin zijn speciaal ontworpen en afhankelijk van het type natuursteen. Het juiste product en toepassing ervan is belangrijk zodat het uiterlijk zo min mogelijk wordt beïnvloedt.

Belangrijk bericht - disclaimer

Volg steeds de voorschriften en gebruiksaanwijzing van de onderhoudsproducten, opgesteld door de producent. Het is aangewezen het product vooraf uit te proberen op een onopvallende plaats. Gebruik ook nooit meerdere producten tegelijkertijd. Laat het het product inwerken. Gironi kan onmogelijk aansprakelijk worden gesteld voor eventueel foutieve aanwendigen van deze producten.
Voordat we de op maat gemaakte natuursteen bij u plaatsen worden de oppervlakken steeds gecontroleerd op eventuele vlekken. Indien nodig meld onmiddellijk bij plaatsing eventuele gebreken. Klachten over vlekken die nadien worden gemeld vallen niet onder de garantie en kunnen enkel worden behandeld tegen vergoeding.

Alles
graniet
marmer
composiet
onyx
blauwe steen
Preciousstone
witsteen
/div>

Indien u niet het gewenste product kan vinden verwijzen we u graag door naar Lithofin.

water - vet - olie
Periodiek beschermen tegen
indringen water, vet en olie
water - vet - olie
Periodiek beschermen tegen
indringen water, vet en olie
water - vet - olie
Periodiek beschermen tegen
indringen water, vet en olie
keuken - badkamer
Regelmatig onderhoud van maatwerk
keuken en badkamer
trappen - vloer - terras
Regelmatig onderhoud van
trappen, vloer en terras
zware vervuiling
Verwijdert zware vervuiling
en productresten
kalkaanslag - roestvlekken
Verwijdert kalkaanslag
roestvlekken of geel bruine vlekken
lijmresten - siliconresten
Verwijdert lijmresten
siliconresten en rubbersporen
was- vet- en olievlekken
Verwijdert ingedrongen
was-, vet- en olievlekken
trappen - vloer - terras
Regelmatig onderhoud van
trappen, vloer en terras
water - vet - olie
Periodiek beschermen tegen
indringen water, vet en olie
roestvlekken
Verwijdert roestvlekken
of geel bruine vlekken
vet - zware vervuiling
Verwijdert vet, vuil,
ongelukkige vlekken,
zware vervuiling en productresten
vet - vuil - vlekken
Verwijdert vet, vuil en
ongelukkige vlekken
kalkaanslag

GIRONI
Hoegaarden

  • Klein overlaar 13
  • 3320 Hoegaarden
  • België
  • BE 0825 761 196
  • +32 (0)485 624 212

GIRONI
Fabrikant natuursteen

Gironi natuursteen graniet marmer composiet onyx blauwe steen Preciousstone

keuken badkamer trappen vloer terras gevel toog keukenwerkblad douchebak

Gironi natuursteenbewerkers